26 Kasım 2009 Perşembe

HAYATIN İÇİNDEN FOTOĞRAFLAR


HAYATIN İÇİNDEN FOTOĞRAFLAR

“Yaşam içinde önemli olan şey insanlara ne tepeden bakmak ne de küçük görmektir. Hayatta en önemli şey insanlarla aynı seviyeye gelebilmektir.”

Çocukken okuduğumuz, dinlediğimiz masallardan anımsarız heybetli ‘devler’ ile ufacık ‘cüceleri’… Büyüdükçe anlarız ki devler de cüceler de yalnızca masal kahramanı değil, gerçek aynı zamanda.

İfod ve Simurgphotos üyesi Tülün Şaşmaz Üzmez ‘in “Hayatın İçinden” isimli fotoğraf sergisi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile 4 Aralık 2009 Cuma günü saat 16.00 da Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Sanat Merkezi’nde açılacak.
Belgesel fotoğraf üzerine projeler üreten Tülün Şaşmaz Üzmez, Romanlar’dan sonra objektifini cücelerin yaşamına doğrulttu. Cüceleri belgelerken onların yaşamındaki zorlukları ve dışlanmaları gördü. Ama boyları kısa olanların inanılmaz azmini de. Yoksullukla, geçim derdiyle,kendi kendileriyle barışık hallerini görüntüledi önce ve sonra toplumdan zoraki uzaklıklarını.

SORUNLARINA IŞIK TUTACAK

Cücelerin gündelik ve sosyal yaşamdan soyutlandığını söyleyen Şaşmaz, “Bu insanların bir özrü yok, onlar da sizin benim gibi işsizlik ile boğuşuyor, gelecek kaygısı taşıyor, evini nasıl geçindireceğini düşünüyor. Dünya Engelliler Günü kapsamında izleyicilerle buluşacak sergim, toplumda göz ardı edilen ve çoğu zaman görmezden gelinen cücelerin sorunlarına ışık tutacağına inanıyorum” diye konuştu.
10 Aralık 2009 tarihine kadar açık kalacak sergide siyah-beyaz 40 fotoğraf yer alacak.

PHOTOGRAPS FROM INSIDE OF LIFE
An important thing in life is neither to look down nor to disdain others. The most important thing in life is to be able come to same level with them.

Tülün Şaşmaz Üzmez is the member of İfod and Simurgphotos. Her photograph exhibition, titled as “From Inside of Life”, will be opened at Tarihi Havagazı Fabrikası Center of Culture and Art with the support of the Municipality of Izmir Metropolis through the scope of the December 3, World Disabled People Day activities.

Tülün Şaşmaz Üzmez, who has produced projects on documentary photography, points her object glasses to the lives of Midgets after Romans.

IT WILL SHED LIGHT ON PROBLEMS
Şaşmaz argues Midgets are isolated from daily social life. She told that “These people dont have any handicap. They struggle with unemployment, have concern about future, think how to make living just like you and me. My exhibition will be met with viewers through World Disabled People Day. I believe it will shed light on the problems of Midgets, which are often neglected”. There will be 40 black and white photograps in the exhibition which will be opened until December 10, 2009.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder